Namnlösa bloggen

The blog formerly known as OMG! Kubuntu!, Open source, funderingar och annat

HOWTO: Dropbox i KDE


Tänkte passa på att tipsa om en nätlagringstjänst som heter Dropbox. Den har funnits ett tag nu så många har säkert hört talas om den redan, men för er som inte har det följer här lite info.

Dropbox finns i tre varianter: Basic (gratis), Pro 50 (kostar $9,99/månad) och Pro 100 (kostar $19,99/månad). Med Basic får du tillgång till 2GB lagringsutrymme fast det kan utökas om du ”värvar” en kompis. Vid varje tillfälle du värvar någon får ni båda 250MB extra lagringsutrymme (upp till 8GB). Pro 50 ger dig 50GB lagringsutrymme och Pro 100 ger dig 100GB.

Grejen med Dropbox är dock inte bara onlinebackup, programmet du installerar synkroniserar dina filer automatiskt (i bakgrunden) så du behöver aldrig köra någon synkroniseringsprocess själv. Dessutom kan du dela filer med andra användare av Dropbox. Om du flyttar en fil till mappen som heter ”Public” kan du dela den till alla som du ger denna länk (d.v.s. de behöver inte ha nåt konto hos Dropbox), kan vara användbart ibland om du behöver länka till nåt. Det finns även en funktion för att dela bilder (har dock inte testat denna ännu).

Att installera Dropbox på Windows, OSX, Linux (Ubuntu samt Fedora med GNOME) är väldigt enkelt, men för oss som kör KDE behövs lite pill. Jag installerade enligt instruktionerna från denna länk.
***OBS! Jag vet inte säkert men jag utgår från att filen du laddar ner ska funka på alla distributioner. Testa gärna, det skadar inte.***

Börja med att ladda ner Dropbox. Välj den arkitektur som stämmer överens med ditt OS:

Packa sedan upp filen i din hemmamapp. Det kommer då att skapas en dold mapp med namnet .dropbox-dist (observera punkten i början). Tryck <ALT> + <punkt> för att se denna mapp och klicka för att öppna den. Nu ska du leta efter en fil som heter dropboxd, klicka på den för att köra den. Nu kommer du att få skriva in dina kontouppgifter alt. skapa ett nytt konto. När du klickat dig igenom guiden kommer tjänsten att startas.  Det kan tyckas vara lite omständligt att starta Dropbox manuellt varje gång datorn startas så vi ska lägga till kommandot i autostarten. Det finns två sätt att göra detta:

  1. I ett terminalfönster > ln -s ~/.dropbox-dist/dropboxd ~/.kde/Autostart
  2. System Settings -> Advanced -> Autostart -> Add Script och navigera till ~/.dropbox-dist och välj dropboxd

Nu är alltså själva klienten installerad och startas varje gång du loggar in, då fattas bara russinet i kakan. Gå till kde-apps.org och ladda hem filen Dropbox ServiceMenu. Den gör det möjligt att kopiera/flytta filer till den publika mappen och infoga den publika länken till Klipper.

För att installera:

  • Kopiera filerna (3st) med ändelsen .desktop från arkivet till /usr/share/kde4/services/ServiceMenus
  • Kopiera filerna från mappen dropbox-script till /usr/bin.

När du nu högerklickar på en fil ska du (om allt gått väl) se följande:

Och så är du redo att dela/ta backup på dina filer!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: