Namnlösa bloggen

The blog formerly known as OMG! Kubuntu!, Open source, funderingar och annat

Service sinkas av omodern teknik


På svt.se kunde vi igår läsa om en rapport från Riksrevisionen. De kritiserar sättet som information utbyts mellan olika myndigheter, a-kassor och kommuner och vädjar till regeringen att se över lagstiftningen samt att ta initiativ till en ökad samordning mellan dessa. Anledningen till problemet ska vara att stor del av kommunikationen kräver kontakt via telefon eller post.

Samtidigt kan vi läsa om samma rapport på DN.se. I den artikeln framgår det även att det finns ett problem med att informationsutbyten inte alltid är tillåtna.

Anders Viklund, revisionsdirektör på Riksrevisionen:

Försäkringskassan har inte rätt att meddela Kronofogdemyndigheten att man gör utbetalningar trots att man ser att det finns ärenden där kronofogden kan inhämta pengar.

Ett exempel som stärker tesen ”det ska vara lätt att göra rätt”  är när informationsnutbytet blir krångligt. Då kan det hända att tjänstemän inte tar del av information från myndigheterna.

Anders Viklund igen:

Vissa kommuner måste inhämta informationen manuellt och det är sannolikt att man låter bli det.

Att läget ser ut som det gör är tråkigt, men inte direkt nån nyhet om man någon gång har varit i kontakt med t.ex. Försäkringskassan (”det går varken snabbt”). Jag satt faktiskt själv och funderade på varför vi i dagens samhälle måste skicka brev med snigelposten eller ringa samtal när man egentligen borde kunna sköta allt via nätet. Nu har vi fått svaret, och vi kan bara hoppas att regeringen tar denna rapport på allvar. Jag vill att Arbetsförmedlingen ska kunna se vilken a-kassa jag tillhör, och jag vill att Försäkringskassan ska kunna kontakta a-kassan för att få uppgifter när de behöver det.

Tänk vad fort saker och ting skulle kunna gå om vi samarbetade lite istället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: