Namnlösa bloggen

The blog formerly known as OMG! Kubuntu!, Open source, funderingar och annat

Vaccination mot svininfluensa ledde till narkolepsi?


Finland har man upptäckt ovanligt många fall av narkolepsi hos barn som vaccinerat sig mot svininfluensan. Nu stoppar man vaccinationerna och Sverige kan följa efter. I Sverige utreder Läkemedelsverket minst sex fall av narkolepsi hos barn som tidigare vaccinerat sig, och i Finland har det rapporterats om minst 14 misstänkta fall.

Verkligen tråkigt att det skulle behöva bli så här. Visst, svininfluensan är säkert riktigt jobbig att få, men i de fall när människor avlidit till följd av den har det oftast (enligt vad jag kunnat läsa mig till) handlat om personer med nedsatt immunförsvar/svagt hjärta eller rena misstag från sjukvården (tänker närmast på flickan som blev hemskickad trots att hon var sjuk). Vaccinet var tydligen inte testat tillräckligt och nu får många människor sota för andras misstag.

I en debattartikel i SVD (6:e oktober 2009) kritiserar bl.a. Luleåläkarna Meta Wiborg och Björn Olsson regeringens och socialstyrelsens beslut att massvaccinera. De menar att det ligger politik bakom beslutet, att det inte är baserat på medicinska fakta. Tydligen så var Sverige förpliktigat att köpa 9 till 18 miljoner doser vaccin när WHO lyfte influensan till pandemifas 6.

De skriver:

”Det som av politiker och tjänstemän framställts som en rätt är i själva verket ett förpliktigande, en skyldighet. De exakta skrivningarna i avtalet kring detta är hemligstämplade, men följden har blivit att en relativt lindrig influensa avtalsvägen har tvingat fram vaccinproduktion och köp av vaccin till hela Sveriges befolkning. Det är priset Sverige betalar för att få gå före i kön.

Då den nya influensan rent medicinskt inte kan betraktas som allvarlig har regering och myndigheter lagt stor tonvikt vid solidariteten. Du ska vaccinera dig för att inte smitta dina nära och kära. Det är en solidaritet för de redan rika, eftersom avtalet har gett oss rätt till förtur, vilket innebär att människor i fattigare länder blir utan vaccin.”

Efter debattartikeln blev de kritiserade bl.a. av divisionschefen för primärvården och anklagade för att vara illojala, och det visar ju bara än mer vart sammhället har tagit vägen. Det är inte längre tillåtet att ha någon egen åsikt när man representerar ett politiskt parti/stat/kommun/landsting. Jag kan ju så klart förstå hur toppen på pyramiden ser på det hela, men risken blir ju att de beslut som fattas inte blir demokratiskt förankrade när man bara ska följa Partilinjen ™.

Nåja, nog om detta. Jag skulle kunna hålla på mycket längre, men jag gissar att det mesta redan är skrivet/sagt av andra.

Annonser

2 svar till “Vaccination mot svininfluensa ledde till narkolepsi?

  1. Marta 25 augusti, 2010 kl. 10:01

    Fel i rubriken, något orsakssamband är inte bevisat ännu, eller sitter du på information som ingen annan har?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: