Namnlösa bloggen

The blog formerly known as OMG! Kubuntu!, Open source, funderingar och annat

Linux Mint KDE eller Kubuntu


Hittade en ganska intressant recension av Linux Mint 9 KDE på Desktop Linux Reviews. Man blir ju ganska sugen på att testa, men samtidigt så är jag lite kluven till det. Om man bara jämför poängen med recensionen av Kubuntu 10.04 på samma sida så kan man nog lätt få uppfattningen att Mint skulle vara överlägsen sin ”pappa”, men jag skulle säga att det är en lite orättvis jämförelse.

För det första så kommer Kubuntu i form av en ISO-fil på strax under 700 MB, d.v.s. CD-storlek. ISO-filen med Mint är på 1,3 GB, d.v.s. nästan dubbelt så stor, och kräver alltså en DVD vilket gör att man kan få plats med många fler program.

För det andra kritiserar recensenten bl.a. valet att inte inkludera GIMP och Firefox. Anledningen till att Firefox inte är installerat utan istället lägga till ett alternativ i menyn för installation var helt enkelt platsbrist – d.v.s. räknat i MB – då ISO:n ska rymmas på en CD. Vad gäller GIMP så har man i Ubuntu skippat det till förmån för F-Spot. Då F-Spot är ett Gtk-program så vore det ju lite onödigt att ta med det i Kubuntu när det finns Qt-program som är minst lika bra, t.ex. Gwenview, vilket redan är installerat.

Recensenten klagar även över att utseendet inte liknar Ubuntus. Jag kan förstå tanken, men samtidigt så har inte Linux Mint KDE samma utseende som GNOME-versionen och då blir det inte direkt rättvis kritik. Vidare kritiserar han valet att inte inkludera någon twitterklient, t.ex. Gwibbler, och inte heller Ubuntu One. Vad gäller Twitter så finns det ju en klient direkt på skrivbordet som jag är nästan helt säker på att man kan använda till det ändamålet. I fallet Ubuntu One är jag beredd att hålla med, det finns visserligen inte någon stabil klient för Kubuntu ännu men det är inte någon bra ursäkt. Att Kubuntu inte fått samma behandling av Canonical som Ubuntu är knappast någon hemlighet (även om kritiken ibland varit lite väl hård).

En annan sak som recensenten kritiserar är att Kubuntus nya logga inte syns på så många ställen. Där håller jag också med, en liten logga på loginskärmen skulle inte skada, och att skapa en bakgrundsbild som på något sätt visar vilken distribution du loggat in på vore också på sin plats. Det jag däremot inte håller med om är att Kubuntu ska likna Ubuntu. Visst, det är Canonical som distribuerar produkten, men Kubuntu är mer än Ubuntu med ett K framför.

Det som ska kritiseras hårdast är nog ändå frånvaron av Ubuntu Software Center eller liknande. I Ubuntu finns dessutom den utmärkta Synaptic Package Manager, medans Kubuntu bara har den halvfärdiga KPackageKit. Det kanske duger för uppdateringar, men om man ska installera program så blir det bara krångligt och svårt. Intuitivt är det definitivt inte och en installation av Synaptic är att rekommendera, trots att det är byggt med Gtk.

En sak som är riktigt bra är det som syns på bilden nedan: Vid första start av Konqueror kommer detta meddelande upp, väldigt nybörjarvänligt.

Den slutgiltiga poängen på 2,5/5 ligger nog minst 1 poäng för lågt, vissa saker kunde vara bättre, men samtidigt ska vi inte glömma att Linux Mint KDE (som fick 4,5) har bättre möjligheter att skeppa med program (t.ex det hemmagjorda backupverktyget samt Mints egna Software Manager) då ISO:n är till för en DVD.

En stor nackdel med Mint är enligt mig det autentiseringsproblem som man finner när man installerar program med Synaptic. Det ser faktiskt riktigt illa ut när man får varningar om att filerna inte kan autentiseras då man installerar nåt från mjukvaruarkivet. Så ska det bara se ut om man inte har importerat signeringsnycklarna till arkiven.

Slutligen kan jag nog bara säga att det blir lite som att jämföra äpplen med päron när man jämför en DVD-utgåva med en CD-utgåva, men de nackdelar och problem som togs upp i recensionen av Kubuntu är enligt mig i de flesta fall antingen orättvisa eller felaktiga, och slutpoängen borde ligga på minst 3,5.

Annonser

Ett svar till “Linux Mint KDE eller Kubuntu

  1. Ping:Kubuntu 10.04 Lucid Lynx « Namnlösa bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: